Nieuws

Scheenbeenvliesontsteking? Geen pretje voor lopers en wandelaars....

Trek je regelmatig de wandel- of loopschoenen aan en voel je plots een zeurende of stekende pijn opkomen aan de binnenkant van je onderbeen?
Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een (beginnende) scheenbeenvliesonsteking. Ook wel shin splints of mediaal tibiaal stress sydroom genoemd. (MTSS)
Dit is zoals de naam het zelf zegt een ontsteking van het sheenbeenvlies, het vlies dat zich tussen de kuit en het scheenbeen bevindt.

Een scheenbeenvliesonsteking is een vervelende blessure die je beter niet van kwaad naar erger laat gaan. Zo voorkom je dat je moet stoppen me je geliefde bewegingsactiviteiten.

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontwikkelen van een scheenbeenvliesontsteking, we zetten de voornaamste even op een rijtje:

1) te hoge trainingsintensiteit
Je hebt lange tijd niet gelopen of je verhoogt te snel jouw trainingsactiviteit. (bvb je begint heel intensief te trainen voor een halve marathon)
Jouw spieren zijn deze inspanning niet gewoon en hebben voldoende recuperatie nodig tussenin.
Wanneer je jouw trainingen te snel na elkaar inplant of je rust te weinig tussen 2 wandel- of loopsessies, dan kan dit je de typische scheenbeenklachten geven.

2) een foutief stap- of looppatroon
Bij wandelen of lopen trekken je scheenbeenspieren aan je scheenbeenvlies.
Wanneer je een afwijkend stap- of looppatroon hebt, dan zullen deze spieren veel meer trekken op je scheenbeenvlies waardoor de belasting veel te groot wordt en waardoor dit vlies kan beginnen onsteken.

3) te harde ondergrond
Wanneer je wandelt of loopt op een harde ondergrond, dan is de impact bij het neerkomen (dit is het moment wanneer je voet de grond raakt) veel groter. Hierdoor krijg je opnieuw weer veel meer trekkracht aan je spieren.

Ook verkeerde loopschoenen of zwakke spieren kunnen aan de oorzaak liggen van deze blessure.

Heb je last van een scheenbeenvliesontsteking, dan kan je dit best laten behandelen door rust in combinatie met kinesitherapie en oefentherapie.
Ook is het geen slecht idee om langs te gaan bij de podoloog voor een loopanalyse, schoenadvies en eventueel podologische zolen.