Nieuws

Een steunzool of podologische zool? Wat is het verschil?

In de praktijk merken we vaak dat de begrippen (orthopedische) steunzool en podologische zool vaak door elkaar gebruikt worden.
Begrijpelijk, want op het eerste zicht lijken ze misschien sterk op elkaar.
Toch zijn er enkele duidelijke verschillen. We zetten de belangrijkste even op een rijtje:

1. FUNCTIE

Orthopedische steunzolen doen voornamelijk wat de naam zelf zegt : ondersteunen.

Podologische zolen zullen, naast een optimale ondersteuning ook de voet corrigeren. Hierdoor ben je sneller van je klachten verlost.

2.VOORONDERZOEK en VOETAFDRUK

Orthopedische steunzolen worden gemaakt door een orthopedisch schoenmaker op voorschrift van een orthopedist. Er wordt een statische voetafdruk genomen en de steunzolen worden gemaakt. Er wordt geen verder onderzoek afgenomen.

Een podoloog doet een volledig vooronderzoek, bestaande uit een biomechanisch onderzoek en een bewegingsanalyse. Jouw voetfunctie wordt volledig in kaart gebracht alsook eventuele afwijkende factoren, zoals spierzwakte, gewrichtsblocages enz,... die eventueel mee aan de oorzaak kunnen liggen van jouw klacht.
Er wordt een 3D-scan afgenomen van jouw voeten, die verder bewerkt wordt op basis van de resultaten van het onderzoek.
Zo komen we tot een volledig uniek en op maat gemaakte zool.

3.MATERIAAL

Steunzolen worden meestal uit kurk en leder gemaakt, waardoor ze minder onderhoudsvriendelijk zijn.

Podologische zolen worden gemaakt uit EVA-materiaal. Dit materiaal is licht en slijtvast en mag nat worden, waardoor je de zolen regelmatig kunt afwassen onder de kraan.
EVA-materiaal bestaat in verschillende hardheden, waardoor we de zool, afhankelijk van de klacht kunnen vervaardigen uit harder of zachter materiaal.
Een podologische zool kan zo optimaal comfort bieden.