Nieuws

Voetklachten kunnen leiden tot chronische rugproblemen!

Wanneer rugklachten langer dan 6 weken aanhouden, spreken we over chronische rugklachten. Veel factoren kunnen aan de basis liggen. Denk maar aan statiek (scoliose, uitgesproken holle rug), te zwakke rug- of buikspieren, slijtage, ...

Ook de voeten kunnen een belangrijke (mede)oorzaak zijn voor het steeds terugkeren van rugklachten.  De voet bevat namelijk een schokbrekingsmechanisme. Bij elke stap breekt dit mechanisme de ‘schok’ bij het neerkomen van de voet op de grond.      

Bij mensen met chronische rugklachten zien we vaak dat dit natuurlijk schokbrekingsmechanisme ter hoogte van de voeten niet aanwezig is. Hierdoor moet het lichaam en voornamelijk de rug veel grotere krachten opvangen.

De podoloog kan hierover meer duidelijkheid scheppen door het uitvoeren van een ganganalyse. Zo kan je zien of er voldoende schokbreking aanwezig is tijdens de voetafrol. Indien nodig kan een steunzool de voet sturen in de juiste richting.

 

Tip van de podoloog:
Bekijk zelf het  slijtagepatroon  van je schoenen: bij een normaal slijtagepatroon slijten de schoenen ter hoogte van de buitenkant van de hiel. Indien je slijtage ziet centraal of aan de binnenkant van de hiel, is de kans groot dat het schokbrekingsmechanisme niet optimaal verloopt.

 

Heb je nog vragen, aarzel niet me te contacteren!
Carla Franco