Nieuws

Hoge hakken: klachten en risico’s

Hoge hakken... zowat elke vrouw is er dol op. Maar er zijn helaas ook risico’s verbonden aan het langdurig dragen van hoge hakken. Regelmatig wordt de discussie gevoerd over het dragen van van hoge hakken. Aangezien deze vraag ook regelmatig wordt gesteld door mijn patienten geef ik hieronder de voornaamste klachten en risico’s. Deze klachten komen heel regelmatig voor.

Wat soort klachten kan je krijgen van het dragen van hoge hakken?

Mensen die langdurig hoge hakken dragen klagen vaak van een branderig gevoel of gevoel van oververhitting op de bal van de voet.

Risico’s bij het langdurig gebruik van hoge hakken

  • Scheuren van laterale ligamenten van de voet – verzwakken van de spieren aan de voorkant van het been – verkorten van spieren en verdikken van pezen door overbelasting
  • Ontwikkeling van eelt en likdoorns op de hiel – Heup- en knieproblemen – kromgroeien van grote teen (hallux Valgus)

Wat kan een podoloog voor je doen?

Een podoloog kan je helpen met het kiezen van de juiste schoenen. Bij schoenadvies krijg je te horen welke schoenen bij jouw voeten passen en op welke punten je moet letten bij het dragen en aankopen van een paar schoenen. Eventueel kan er overgegaan worden op een ganganalyse voor het detecteren van de problemen. Als je vragen of twijfels hebt neem je best eens contact. In een volgend artikel ga ik dieper in op de effecten van hoge hakken op je voeten.