Nieuws

Hoge hakken: effect op je voeten

Hoge hakken…ze kunnen zo mooi en aantrekkelijk zijn. Maar helaas zijn er zaken waarmee moet rekening gehouden worden bij het langdurig dragen van hoge hakken. In een vorig artikel ben ik reeds ingegaan op de risico’s en klachten bij het dragen van hoge hakken. In dit artikel ga ik verder in op de effecten van hoge hakken op je voeten. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen het effect op de knieën, voeten enkels en de huid en de tenen.

Effect van hoge hakken op je knieën

Artrose ter hoogte van de knieën komt twee keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het langdurig dragen van hoge hakken kan hierbij mede aan de basis liggen. Door op hakken te lopen blijft je knie steeds gebogen en benadruk je een X-stand van je benen. Deze positie veroorzaakt een drukpunt aan de binnenkant van je knie, waardoor slijtage en vroegtijdig artrose kan ontstaan. Als u al artrose heeft is het beter om geen hoge hakken te dragen.

Effect van hoge hakken op je voeten

Het dragen van hoge hakken verhoogt aanzienlijk de druk op de bal van je voet. Deze druk neemt toe naarmate de hoogte van je hak toeneemt. Het dragen van een hak van 7,5 cm verhoogt de druk op de voorvoet met 76%. Deze verhoogde druk kan leiden tot allerhande voetafwijkingen zoals hamertenen, eeltknobbel, hallux valgus, haglund exostose, enz…

Effect van hoge hakken op je enkels

Hoge hakken beperken de mobiliteit en kracht ter hoogte van het enkelgewricht. Door het langdurig dragen van hakken verkorten de kuitspieren (contractie) en onstaat er extra trekkracht t.h.v. de aanhechting van de achillespees. Dit kan aanleiding geven tot de zogenaamde tendinitis of ontsteking van je achillespees.

Effect van hoge hakken op je huis en tenen

Puntschoenen en hoge hakken veroorzaken vaak klachten zoals eelt en likdoorns. Als je kijkt naar de voetjes van een peuter die blootsvoets stapt, zul je zien dat de teentjes spreiden. Bij een volwassene worden de tenen samengeperst door het dragen van (te nauwe) schoenen. Als je de omtrek van een schoen met een hoge hak en smalle punt tekent op een vel papier en daarop met je blote voet gaat opstaan, zul je heel wat overlapping zien. Lijkt het jou nog nog steeds een goed idee om jou voet in die schoen te steken?

Wat kan een podoloog voor je doen?

Een podoloog is de aangewezen persoon om schoenadvies te geven. Hij bekijkt het slijtagepatroon van je schoenen en zoekt naar een link met jou klacht. Door een stap-en loopanalyse af te nemen kan hij jou een juiste schoen aanraden. In een volgend artikel ga ik verder op het effect van hoge hakken op de rest van je lichaam.